Oude tuinbouwkas krijgt tweede leven

Op het dak van een oude tuinbouwkas in Luttelegeest komen 20.000 zonnepanelen te liggen. Door een nieuw montagesysteem kunnen de zonnepanelen op de kassen worden geplaatst en krijgt de oude kas een tweede leven.

29-10-2020 15:32 | DOOR: EVA SEGAAR

Omdat de gemeente geen vergunningen gaf voor de bouw van zonneweides zocht ondernemer Cor Poppe naar een oplossing. Hij kocht een oude tuinbouwkas van vier hectare en nam het Energie Expertisecentrum Flevoland in de hand, die contact zocht met spelers in de markt. ProfiNRG ontwikkelde vervolgens een veelbelovend profiel voor zonnepanelen.

Hoe het werkt

“Wij halen het glas uit de roeden in de kas, en leggen daar het profiel overheen,” zegt Cees van de Werken, eigenaar van ProfiNRG. “Die profielen worden met elkaar gekoppeld in plaats van het glas, en daar wordt dan een normaal zonnepaneel ingeschoven.”

Gewassen die weinig licht nodig hebben

Dit is volgens de eigenaar vooral een oplossing voor de kassen aan het einde van hun levensduur, die niet meer geschikt zijn voor moderne zonnepanelen. Ook wordt er gekeken welke gewassen er nog in de kas kunnen worden verbouwd. “De doorlatendheid van zonnepanelen is relatief klein,” zegt Van de Werken. “Dus het kan geschikt zijn voor een gewas dat weinig licht nodig heeft. Witlof bijvoorbeeld.”

Kas-eigenaar Poppe gaat kijken wat dit betekent voor het klimaat en de grond in de kas. De ontwikkelaar hoopt begin 2021 met de bouw te kunnen beginnen. De panelen kunnen 2.200 huishoudens van stroom voorzien, en zijn goed voor 25 jaar energie. Poppe hoopt meer verouderde kassen op deze manier op te knappen. 

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl 

Terug naar overzicht