CE Delft: ‘Groei PV kan door inzet slimme batterijen met huidig net’

14.02.2022 | Actueel Jan de Wit

CE Delft: ‘Groei PV kan door inzet slimme batterijen met huidig net’©Eneco

In opdracht van TKI Urban Energy en Enexis Groep heeft CE Delft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van slimme batterijen. In het rapport Omslagpunt grootschalige batterijopslag zet het onderzoeksbureau uiteen hoe met de inzet van batterijen, nog eens 7,5 gigawatt extra aan grote zonne-installaties kan worden aangesloten.

Veel grote zonne-energie-installaties kunnen momenteel niet worden aangesloten vanwege verregaande netcongestie. Maar volgens het onderzoek van CE Delft kan er met slimme batterijen 7,5 gigawatt PV-capaciteit worden toegevoegd aan de bestaande 8 gigawatt die op grote daken en op land liggen. Dat is genoeg voor ongeveer twee miljoen huishoudens.

Lees ook: TKI: ‘85 procent van de Nederlandse grote daken geschikt voor zonnepanelen’

Met een capaciteit van 5,5 gigawatt aan batterijopslag bij zonneparken en grote daken kan binnen maximaal twee jaar 7,5 gigawatt extra zonnepanelen aangesloten worden, zonder netverzwaring.

Voor Nederland zou dat betekenen dat er jaarlijks 5 terawattuur duurzame energie wordt gerealiseerd, dat anders vijf tot tien jaar had gekost. Dat zou een CO2-reductie opleveren van 1,6 tot 2,2 miljoen ton per jaar.

Batterijopslag voor meer capaciteit en minder netonbalans
CE Delft merkt op dat uit onderzoek blijkt dat batterijen die uitgestelde invoeding mogelijk maken bij grote zonne-energie-installaties worden, zonder aanvullend stimuleringsbeleid van de overheid niet rendabel worden voor 2030.

Onder stimuleringsmaatregelen vallen bijvoorbeeld investeringssubsidies of lagere financieringslasten. “Het is een politieke keuze om batterijen bij zonne-energie wel of niet te ondersteunen, maar het staat vast dat dit beleid de energietransitie flink versnelt binnen enkele jaren”, zo concludeert TKI Urban Energy.

Voor projecten die nu in de wacht zijn gezet door de netbeheerders zou een prijsconcurrerende batterij nu uitkomst geven. Waar een netverzwaring vaak vijf tot tien jaar duurt vanwege zaken als een langlopend vergunningstraject of een lange wachtrij van projecten.

Ook kunnen batterijen de netbeheerders helpen met de balancering van het net en zo de leveringszekerheid van energie verhogen. De kosten die de netbeheerders hiermee besparen is volgens het onderzoek voldoende voor een rendabele businesscase.

Businesscase van batterijen verbetert in ieder geval
De businesscase van batterijen wordt de komende jaren beter, zo ziet CE Delft. Dit komt door de snel teruglopende kosten van batterijen, terwijl de opbrengsten stijgen door de gestegen elektriciteitsprijs.

Zonder extra stimulering verwachten de onderzoekers dat de omvang van batterijopslag in Nederland in 2030 gegroeid zal zijn naar 1 tot 1,5 gigawatt. Dit geldt overigens niet voor buurtbatterijen. Een batterij van 1 megawattuur is ongeveer zo groot als een zeecontainer en past daardoor goed bij grote zonne-energie-installaties op dak of land.

CE DelftTKI Urban EnergyEnexis Groeponderzoekbatterijopslagzonnepanelenenergietransitienetcongestie

Terug naar overzicht