Doe de was de deur uit

Milieuvriendelijk wassen? Start-up wil CO2 besparen door was in te zamelen

De was is niet alleen veel gedoe, het is vaak ook niet goed voor het milieu. Thuis wassen kost meer water en energie dan wassen in een grote installatie, zoals ziekenhuizen bijvoorbeeld gebruiken. Een nieuwe start-up wil zulke installaties voor iedereen beschikbaar maken en een wekelijkse wasdienst leveren. Voor gemak, maar ook voor het klimaat.

MARC SEIJLHOUWER

15 maart 2021, 13:18

Milieuvriendelijk wassen? Start-up wil CO2 besparen door was in te zamelen

Nu gebruiken alleen grote instellingen zoals hotels en ziekenhuizen een professionele wasdienst; dat is maar 5 procent van alle gewassen kleding. Beeld: Adobe Stock

Met Doe de Was de Deur Uit wil ondernemer León Wennekes mensen met een nieuwe blik laten kijken naar wassen. Volgens onderzoek van de brancheorganisatie voor textiel (NETEX) bespaar je 24 procent CO2-uitstoot en heel veel water door de was professioneel te laten doen.

Dat is volgens Wennekes een gat in de markt. Ook volgens consultancybureau EY zal de stomerijmarkt kunnen verdubbelen doordat meer mensen voor gemak kiezen door het wassen uit te besteden. Een paar uur per week overhouden, die je normaal aan wassen besteedt, is kostbaar; het is dezelfde redenering waardoor maaltijdboxen en -bezorgdiensten steeds pulairder worden.

Doe de Was de Deur Uit kost 15 euro per week voor een eenpersoonshuishouden en 30 euro voor een gezien van drie tot vier personen. Je krijgt een zak thuis waar de was van een week in past, de dienst haalt het op, reinigt het en vouwt het op. Voor extra geld kan je ook kleren laten strijken, stomen of ‘pressen’, voor meer delicate kleding.

Lees ook: Helmondse wasserij is koploper in de wereld

Wasstraten voor kleding

Nu gebruiken alleen grote instellingen zoals hotels en ziekenhuizen een professionele wasdienst; dat is maar 5 procent van alle gewassen kleding, dus er is een grote potentie. De voordelen zijn niet alleen gemak voor de klant; Wennekes weet als veteraan uit de stomerijwereld dat er allerlei manieren zijn om heel efficiënt en milieuvriendelijk te wassen. “Bijvoorbeeld met wasstraten waar de was doorheen gaan; daar haal je grote besparingen in water en energie. Maar ook met grotere professionele wasmachines bespaar je al.”

De wasstraten zullen op termijn onderdeel worden van Doe de Was de Deur uit. Maar in de startfase zullen ze de was doen bij een lokale stomerij. Het platform is dan ook bedoeld om deze bedrijven te steunen, en met hen professioneel wassen populairder te maken. “We zullen dat allemaal zo klimaatvriendelijk mogelijk te doen. Zo halen we de was op met e-bikes, wat de potentiële CO2-besparing nog groter maakt, wat de berekening van NETEX rekende een CO2-uitstoot voor dieseltransport mee.”

Picnic

Of dit idee groot kan worden? Wennekes hoopt van wel, en vergelijkt het idee met dat van Picnic, de online supermarkt. “Zij begonnen ook met een kleine groep early adopters, en groeiden van daaruit verder. Als wij een paar procent van de mensen kunnen overtuigen om onze dienst te gebruiken, is dat geweldig.”

Bron: https://www.change.inc/

Terug naar overzicht