Hoe verder met de RES?

Regionale Energiestrategie (RES)

We gebruiken in Nederland veel energie, onder andere voor het verwarmen van onze huizen, voor vervoer en voor onze industrie. Deze energie wordt grotendeels opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen en aardgas. Daar komen veel CO2 en andere broeikasgassen bij vrij, waardoor de aarde opwarmt. Daarom hebben we een Klimaatakkoord. Hierin staan afspraken om klimaatverandering tegen te gaan, zoals het opwekken van duurzame energie. Ontdek op deze pagina de afspraken over duurzame energie in jouw regio.

Overzicht gemeenten

‘Ruimte voor nieuwe energie. Niet makkelijk, wel nodig.’

Wat is een RES?

We willen in Nederland steeds meer duurzame energie opwekken. Dit doen we vooral op zee, maar dat is niet genoeg. We moeten dus ook op land duurzame energie gaan opwekken. De plaatsing van windmolens en zonnepanelen verandert ons landschap en de omgeving waarin we wonen. Daarom kijken we samen naar de beste mogelijkheden. Dit gebeurt in 30 energieregio’s, ieder met een eigen Regionale Energiestrategie (RES). Een RES is het document van een regio waarin de afspraken over duurzame energie staan.

Kaart van Nederland onderverdeeld in regio'sVergroot afbeelding Kaart van Nederland onderverdeeld in regio's

Wat gebeurt er in mijn regio?

Als er een zonnepark of windmolen komt in de omgeving waar je woont of werkt, heb je misschien wel vragen zoals: “Welke gevolgen heeft dit voor mij?” of “Ga ik hier last van hebben?” Wil je weten waar jouw regio mee bezig is en wat dat voor jou betekent? Klik dan op de pijl naast de provincie waar je woont en kies jouw regio.

Check de afspraken van jouw regio

Groningen

Friesland

Drenthe

Overijssel

Flevoland

Gelderland

Utrecht

Noord-Holland

Zuid-Holland

Zeeland

Noord-Brabant

Limburg

Overzicht van alle gemeenten

Weet je niet precies in welke RES-regio jij woont? Bekijk dan het overzicht van alle gemeenten.

Meer uitleg over RES’en

Wil je meer weten over waarom er een RES is? Wat de RES is en wanneer er een RES is? Bekijk dan de uitleg in de onderstaande video’s:

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik meepraten?

Waarom bouwen we niet alle windmolens op zee?Waarom leggen we niet alle daken vol met zonnepanelen?Kunnen we stoppen met het aanwijzen van nieuwe zoekgebieden voor windmolens op land in de RES?

Waarom is gekozen om Nederland op te delen in 30 energieregio’s met ieder een eigen Regionale Energiestrategie?Waarom maakt kernenergie geen onderdeel uit van de RES?

Mensen maken zich zorgen over de gezondheidseffecten van windmolens. Wordt daar voldoende rekening mee gehouden?Heb je nog meer vragen?

Ben jij als inwoner, bestuurder, initiatiefnemer of volksvertegenwoordiger betrokken bij de RES? En wil je meer informatie? Bekijk dan de gespreksassistent op NPRES.nl. 

Terug naar overzicht