Ook goed nieuws voor de IJsberen.

Biden staakt door Trump uitgegeven olie- en gasboorvergunningen in reservaat Alaska

Dinsdag schortte president Biden de omstreden vergunningen op die boren naar olie en gas in Alaska’s Arctic National Wildlife Refuge mogelijk maakten. Oud-president Donald Trump gaf eerder toestemming tot boren in het reservaat dat rijk is aan fossiele brandstoffen – en ijsberen.

De beslissing is een opvolging van een decreet dat Biden op zijn eerste werkdag 20 januari uitvaardigde. Toen beloofde de kersverse president al het Arctisch gebied te beschermen en introduceerde hij een tijdelijke ban op nieuwe boorvergunningen.

Eén van Trumps laatste wapenfeiten

De regering schort de vergunning op omdat na inspectie ‘gebreken zijn geïdentificeerd in de ondersteuning van de overeenkomst’. Ook is er onvoldoende naar alternatieven gezocht. Onder Trump werden de vergunningen op 6 januari verkocht; twee weken voordat Biden de Oval Office binnentrad. Op Trumps laatste dag, 19 januari, werd het uitgeven van de vergunningen bekendgemaakt.

Boren op Alaska nog niet klaar

De Republikeinen zijn het oneens met Bidens beslissing en zien het olierijk gebied als bron van inkomsten. Zij schatten dat de olievelden een miljard dollar in tien jaar tijd kan opleveren; een ‘belachelijk overdreven’ schatting, vinden de Democraten.

Met het verbod op boringen in dit reservaat is Alaska nog niet van de fossiele industrie af. Vorige week reageerden milieuorganisaties teleurgesteld toen de Biden-regering een besluit van Trump steunde voor een groot olieproject in het noorden van Alaska. Critici zeggen dat de actie in strijd is met de beloften van Biden om klimaatverandering aan te pakken.

Bron: change.inc

Terug naar overzicht