Verenigd Koninkrijk schaft BTW op duurzaamheid af

In het Verenigd Koninkrijk betalen inwoners binnenkort geen BTW meer op isolatie, zonnepanelen of warmtepompen. De maatregel moet Britten helpen met het betaalbaar houden van hun energierekening.

DSC4374 2MARC SEIJLHOUWER

24 maart 2022, 10:52

Zonnepanelen londen huizen baksteenZonnepanelen op woningen in Londen | Credit: Adobe Stock

De minister van Financiën (Chancellor of the Exchequer in het Engels) Rishi Sunak kondigde het afschaffen van BTW gisteren aan. De komende vijf jaar kan elke Brit zonder BTW zonnepanelen, isolatie, warmtepompen en andere duurzame ingrepen op een woning aanschaffen.

De maatregelen helpt op twee manieren. Allereerst kan het de Britse woningen duurzamer maken. Het land kampt met dezelfde uitdagingen als Nederland: huizenbezitters verduurzamen niet of te langzaam, ondanks de klimaatdoelen van de overheid. De belangrijkste reden zijn de hoge investeringskosten voor isolatie of warmtepompen.

Lees ook: Kan Nederland zonder gas uit Rusland?

Hoge energieprijzen

Door de BTW van 20 naar 0 procent te verlagen, en ook de installatie BTW-vrij te maken, moet het kostenplaatje van verduurzaming beter uitkomen. Dat helpt de Brit ook om zijn energierekening lager te maken. Die is, als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne en andere geopolitieke en economische veranderingen, ongekend hoog.

BTW zonnepanelen in Nederland

In Nederland kunnen eigenaren van zonnepanelen de BTW al terugvragen. De Belastingdienst pleitte onlangs echter ook voor het afschaffen van de BTW voor zonnepanelen. Zonnepanelen, warmtepompen en isolatie zitten in Nederland allemaal in het hoge tarief van 21 procent.

Terug naar overzicht