'We willen de consument in staat stellen onafhankelijk te zijn van het net'

Enphase, wereldwijde leverancier van PV-producten, heeft grootse plannen voor het komend jaar. De overname van een groot Amerikaans bedrijf biedt hen de kans om een nieuwe, veelbelovende markt aan te breken.

In het najaar wordt de productgroep uitgebreid. “We hebben in Amerika het bedrijf SilverCreek overgenomen dat zich specialiseert in laadpalen voor elektrisch vervoer. In het derde kwartaal willen we een Enphase laadpaal introduceren die naadloos aansluit op ons volledige energiemanagementsysteem”, vertelt Peter Halmans, directeur marketing bij Enphase.

Tweerichtingsverkeer
Het bedrijf biedt bewust een totaaloplossing aan. “Zo kun je tweerichtingsverkeer realiseren. Je auto is als het ware een rijdende batterij. De tweedimensionale aansluiting is dan ook belangrijk. Als je aangesloten bent op een thuisbatterij, creëer je een heel nieuw ecosysteem”, meent Halmans.

Waar verder op in wordt gespeeld? “Batterijen. Het is internationaal een trend. In Nederland hebben we nog de salderingsregeling die afgebouwd moet worden.” In andere Europese landen is het echter een heel ander verhaal. Halmans: “In België hebben ze hun terugleververgoeding begin vorig jaar al afgeschaft. Hierdoor is de Belgische solarmarkt haast ingeklapt.”

Koploper loopt achter
Enphase wist daarop in te spelen met de introductie van de IQ-batterij. “Hij kwam precies op het juiste moment voor België en een groot deel van Europa, en uiteindelijk zal ook Nederland baat hebben bij energieopslag. We zien de behoefte steeds verder groeien.” De vraag verschilt nu nog enorm per land, maar de trend is wel al door heel Europa zichtbaar, stelt Halmans. “Nederland heeft op Duitsland na de grootste PV-markt in Europa. Qua technologie lopen we voor, maar op het gebied van opslag juist achter. De salderingsregeling houdt ons tegen.”

Microgrid
Als consumenten onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet is er minder sprake van overbelasting. Halmans: “We willen de consument in staat stellen om compleet onafhankelijk te zijn van het net, om als het ware een microgrid te vormen. Dat is wat ons betreft de toekomst van de business.” Halmans gelooft dat consumenten over een paar jaar al bewust de keuze zullen maken om zich niet langer aan te laten sluiten op het net. “Onze IQ8-serie kan huishoudens helpen om onafhankelijk te worden.”

Tornado
In Amerika is onafhankelijkheid van het net nog veel belangrijker als gevolg van heftige natuurverschijnselen. “Als de stroom als gevolg van bijvoorbeeld een bosbrand of een tornado uitvalt, moet je jezelf kunnen voorzien. In Europa is die behoefte heel anders. We hebben de luxe van een stabiel netwerk.” Maar omdat de energieprijzen momenteel de pan uitstijgen, groeit volgens Halmans de behoefte om off-grid te opereren. “De toekomst is zelfvoorzienend. Wij gaan ervoor zorgen dat consumenten in staat zijn hieraan mee te doen.”

bron: https://www.solar365.nl/

Terug naar overzicht