Zorgt storm Corrie voor recordopbrengst van windenergie?

In het Verenigd Koninkrijk zorgde een recente storm van een recordopbrengst van windenergie. Kunnen we in Nederland ook zoiets verwachten van storm Corrie?

Marc seijlhouwerMARC SEIJLHOUWER

31 januari 2022, 11:00

Windturbine storm kade adobe stock

Waar de golven klateren tegen de kade levert de windturbine onze dagelijkse stroom | Credit: Adobe Stock

Met code oranje van het KNMI en rukwinden door bijna het hele land is storm Corrie een natuurgeweld van jewelste. Maar is al die wind niet ook heel goed voor de groene energie? Meer wind betekent immers harder draaiende windmolens. Of zit het anders?

Windmolens draaien inderdaad harder als er meer wind is. De belangrijkste reden om windmolens op zee te plaatsen is dat de wind daar vrij spel heeft en meestal harder waait. Maar er zijn grenzen. Volgens Vattenfall moeten windmolens stopgezet worden vanaf windkracht tien, vanaf 89 kilometer per uur. Bij die windsnelheden kunnen er namelijk onderdelen beschadigen. Reparatie achteraf is niet alleen duur, maar zorgt er uiteindelijk voor dat een windmolen langer stilstaat dan als je hem uitzet tijdens het hoogtepunt van de storm.

Windkracht 9

Storm Corrie is onstuimig; het KNMI voorspelt windstoten tot 120 kilometer per uur. Die windstoten zijn dus een gevaar voor windmolens. De gemiddelde windkracht ligt in kustgebieden rond de 9. In theorie kunnen windmolens dus blijven draaien, maar de rukwinden maken dit risicovol.

Toch kan een storm veel groene stroom opleveren. Dit weekend trok storm Malik over het Verenigd Koninkrijk. Met rukwinden tot 160 kilometer per uur hielden de windturbines stand. Het resultaat: een piekproductie van bijna 20 gigawatt. Dat is de helft van de stroombehoefte van het VK.

Weekend met harde wind

Of we dat in Nederland vandaag ook krijgen? Volgens energieopwek.nl, die de stroomproductie in Nederland bijhoudt, valt de productie van wind op dit moment tegen. Afgelopen weekend, toen het hard waaide maar niet stormde, lag de piek op 4,5 gigawatt. Op het moment van schrijven maandagochtend ligt de piek op precies 4 gigawatt. Mogelijk zal dit nog veranderen als de storm gaat liggen, maar er nog constante, harde wind blijft waaien.Het huidige record stamt van afgelopen mei: 6 gigawatt.

Zijn stormen uiteindelijk goed voor voor groene stroom? Dat valt te bezien. Een constante opbrengst is belangrijker dan piekproductie. Bovendien: om windturbines goed te laten functioneren bij storm moeten ze zó ontworpen worden dat ze minder goed werken bij zachte wind. Dat brengt de totale opbrengst in een jaar ernstig omlaag. Al met al lijkt het dus beter om windmolens uit te zetten bij een storm zoals Corrie. Zodat ze hun ding kunnen doen als het weer ‘normaal’ is.

bron: https://www.change.inc/

Terug naar overzicht